Kako izabrati prave skije?

Bez obzira na kojoj razini se bavimo skijanjem, uvijek su nam potrebne skije, koje po dužini, geometriji, torzijskoj stabilnosti i krutosti savijanja odgovaraju našem realnom znanju i fizičkim sposobnostima.

  • Svestrane skije; To su skije koje su dizajnirane na takav način, da se njima mogu izvoditi dugi i kratki zavoji. Uglavnom su namijenjene za skijanje po uređenim stazama.
  • All Mountain skije; Njihov pomalo širi dizajn omogućava bolju plovnost u mekšem snijegu, zbog toga su također prikladne za skijanje izvan uređenih staza.
  • Skije iz natjecateljskih razreda;  Oni koji uživaju u kraćim zavojima posežu za slalomskim skijama, koje  prepoznajemo po oznaci SL. Dok oni koji vole duže zavoje i nešto veće brzine, voze veleslalomske skije, raspoznajemo ih po GS oznaci.
  • Ženske skije;  Ženske skije su poprilično lakše, a vezovi su postavljeni nešto više prema naprijed, te se time omogućava lakše manevriranje i bolje upravljanje.

U suradnji s demonstratoricom skijanja TEOM ĐUREK  predstavljamo vam odabrane modele skija iz aktualne sezone

Na skijanje ne idemo bez …

Skijanje svojom dinamičnošću i energičnošću pruža neizmjerno zadovoljstvo, ali donosi i mnoge opasnosti. Opasnosti se mogu izbjeći zaštitnom opremom poput kacige, skijaških naočala i zaštite za leđa.

Kaciga i naočale, ili kaciga s vizirom ?

Nije slučajnost da kacige s integriranim naočalama ili vizirima imaju sve više sljedbenika. Ako svake zime provedete nekoliko vikenda ili dana na skijaškim stazama, izrazito ćete cijeniti praktičnost, preciznu izradu, i u konačnici jedan komad opreme manje za nošenje i spremanje.

U usporedbi s klasičnom kacigom i naočalama, kacige s integriranim naočalama nude veće vidno polje, a proizvođači su osigurali i adekvatan ventilacijski sustav i visokokvalitetne leće, koje se prilagođavaju promjenjivim svjetlosnim uvjetima.

Što trebamo znati o skijaškim pancericama?

Od ključne su važnosti veličina i tvrdoća pancerice

 Pancerice moraju biti u odgovarajuče veličine. Ako odaberemo prevelike, stopala prilikom skijanja neće stajati čvrsto na mjestu, te samim time nismo najsigurniji. Ukoliko odaberemo premalene, nećemo moći dugo izdržati, u njima, te će nam noge biti bolne, uz pojavu neugodnih žuljeva.

Tvrdoća pancerica jednako je važna kao i njihova veličina. Koliku tvrdoću ćemo izabrati, ovisi o razini i tehnici skijanja, te tjelesnoj težini. Tvrđe pancerice namijenjene su skijašima s vrlo dobrom tehnikom skijanja, te većom tjelesnom težinom. Tvrdoću obuće obilježavamo tzv. Flexom, koji se označava brojevima od 50 do 150. Što je veći Flex, to je pancerica tvrđa.

Ženski skijaški kutak

DJECA I SNIJEG

Sva djeca obožavaju zimu i snijeg. Što je ljepše od bezbrižnih zimskih avantura s crvenim obrazima i iskricama u očima. Zimska radost trebala bi biti osnovni vodič djeci, koja počinju učiti tajne skijanja.

Prvi korak je naravno, odabir prave opreme. S adekvatnom opremom djeca će kroz uvodne korake skijanja moći steći prave osjećaje, koje će samo poboljšati kroz proces učenja. Oprema mora biti primjerena djetetovoj dobi i visini. Stoga nema smisla unaprijed kupiti opremu za sezonu ili više unaprijed. Za malu djecu koja tek počinju učiti izvoditi zavoje, kupite što krače skije. Kasnije (u dobi od 5 do 10 godina) skije ne bi smjele prelaziti visinu nosa.

Testirajte skije iz naše ponude

Najbolji način za odabrati prave skije je probati ih na stazi prije same kupovine. Intersport je organizirao  više testova gdje možete isprobati modele u našoj ponudi i pronaći najbolje  za vaš stil skijanja.

 18.01.2020, subotaa Cerkno
19.01.2020, nedjelja Krvavec
25.01.2020, subota Rogla
01.02.2020, subota Rogla
09.02.2020, subota Krvavec, Telemark WC
16.02.2020, nedjelja Cerkno
23.02.2020, nedelja Maribor
29.02.2020, subota Krvavec, Vrhunac zime s legendama