Kako izabrati prave skije?

Bez obzira na kojoj razini se bavimo skijanjem, uvijek su nam potrebne skije, koje po dužini, geometriji, torzijskoj stabilnosti i krutosti savijanja odgovaraju našem realnom znanju i fizičkim sposobnostima.

  • Svestrane skije; To su skije koje su dizajnirane na takav način, da se njima mogu izvoditi dugi i kratki zavoji. Uglavnom su namijenjene za skijanje po uređenim stazama.
  • All Mountain skije; Njihov pomalo širi dizajn omogućava bolju plovnost u mekšem snijegu, zbog toga su također prikladne za skijanje izvan uređenih staza.
  • Skije iz natjecateljskih razreda;  Oni koji uživaju u kraćim zavojima posežu za slalomskim skijama, koje  prepoznajemo po oznaci SL. Dok oni koji vole duže zavoje i nešto veće brzine, voze veleslalomske skije, raspoznajemo ih po GS oznaci.
  • Ženske skije;  Ženske skije su poprilično lakše, a vezovi su postavljeni nešto više prema naprijed, te se time omogućava lakše manevriranje i bolje upravljanje.

Najnovije skije

U suradnji s demonstratoricom skijanja TEOM ĐUREK  predstavljamo vam odabrane modele skija iz aktualne sezone

Na skijanje ne idemo bez …

Skijanje svojom dinamičnošću i energičnošću pruža neizmjerno zadovoljstvo, ali donosi i mnoge opasnosti. Opasnosti se mogu izbjeći zaštitnom opremom poput kacige, skijaških naočala i zaštite za leđa.

Kaciga i naočale, ili kaciga s vizirom ?

Nije slučajnost da kacige s integriranim naočalama ili vizirima imaju sve više sljedbenika. Ako svake zime provedete nekoliko vikenda ili dana na skijaškim stazama, izrazito ćete cijeniti praktičnost, preciznu izradu, i u konačnici jedan komad opreme manje za nošenje i spremanje.

U usporedbi s klasičnom kacigom i naočalama, kacige s integriranim naočalama nude veće vidno polje, a proizvođači su osigurali i adekvatan ventilacijski sustav i visokokvalitetne leće, koje se prilagođavaju promjenjivim svjetlosnim uvjetima.

Što trebamo znati o skijaškim pancericama?

Od ključne su važnosti veličina i tvrdoća pancerice

 Pancerice moraju biti u odgovarajuče veličine. Ako odaberemo prevelike, stopala prilikom skijanja neće stajati čvrsto na mjestu, te samim time nismo najsigurniji. Ukoliko odaberemo premalene, nećemo moći dugo izdržati, u njima, te će nam noge biti bolne, uz pojavu neugodnih žuljeva.

Tvrdoća pancerica jednako je važna kao i njihova veličina. Koliku tvrdoću ćemo izabrati, ovisi o razini i tehnici skijanja, te tjelesnoj težini. Tvrđe pancerice namijenjene su skijašima s vrlo dobrom tehnikom skijanja, te većom tjelesnom težinom. Tvrdoću obuće obilježavamo tzv. Flexom, koji se označava brojevima od 50 do 150. Što je veći Flex, to je pancerica tvrđa.

Ženski skijaški kutak

1
2
1
2

DJECA I SNIJEG

Sva djeca obožavaju zimu i snijeg. Što je ljepše od bezbrižnih zimskih avantura s crvenim obrazima i iskricama u očima. Zimska radost trebala bi biti osnovni vodič djeci, koja počinju učiti tajne skijanja.

Prvi korak je naravno, odabir prave opreme. S adekvatnom opremom djeca će kroz uvodne korake skijanja moći steći prave osjećaje, koje će samo poboljšati kroz proces učenja. Oprema mora biti primjerena djetetovoj dobi i visini. Stoga nema smisla unaprijed kupiti opremu za sezonu ili više unaprijed. Za malu djecu koja tek počinju učiti izvoditi zavoje, kupite što krače skije. Kasnije (u dobi od 5 do 10 godina) skije ne bi smjele prelaziti visinu nosa.

Testirajte skije iz naše ponude

Najbolji način za odabrati prave skije je probati ih na stazi prije same kupovine. Intersport je organizirao  više testova gdje možete isprobati modele u našoj ponudi i pronaći najbolje  za vaš stil skijanja.

 18.01.2020, subotaa Cerkno
19.01.2020, nedjelja Krvavec
25.01.2020, subota Rogla
01.02.2020, subota Rogla
09.02.2020, subota Krvavec, Telemark WC
16.02.2020, nedjelja Cerkno
23.02.2020, nedelja Maribor
29.02.2020, subota Krvavec, Vrhunac zime s legendama

Još više skijaških savjeta

Zašto ove zime trebate isprobati skijaško trčanje

Zima, bez obzira na niske temperature i lošije vremenske uvjete, nudi na raspolaganju brojne aktivnosti na otvorenom uz pomoć kojih ćete steći ili održati postojeću formu i kondiciju te boraviti na svježem zraku. Uz one već poznate, kao što su skijanje, snowboardanje ili zimsko planinarenje, zadnjih sezona sve popularnije u Hrvatskoj postaje i skijaško trčanje.

Pročitaj više
Skijaške pancerice i sve što trebate znati prije kupnje

Opće je mišljenje da su skije daleko najvažniji dio skijaške opreme. Ova izjava je samo djelomično točna, jer skijaške pancerice predstavljaju važnu drugu polovicu cjeline.

Pročitaj više
Kako izabrati skije?

Odabrati prave skije nije najlakši zadatak. Ali kada nađemo skije koje odgovaraju našem skijaškom znanju i fizičkim sposobnostima, počinjemo stvarno uživati ​​u snijegu. Skije s naglašenim bočnim lukom postale su skijaški standard i konstanta. Stoga usporedbe s nekadašnjim "kopljima" više nisu potrebne...

Pročitaj više
Ove ski sezone posjetite Kopaonik u Srbiji

Slovenija, Austrija, Francuska i Italija omiljene su ski destinacije brojnih Hrvata. No, ako ste se zaželjeli malo skijaškog osvježenja, vrijeme je da istražite nova skijališta. Jedna od novijih hit destinacija u regiji je Kopaonik, najveće, a mnogi smatraju i najbolje skijalište u Srbiji...

Pročitaj više
Što je BOA kod skijaških pancerica?

BOA sustav vrlo je popularan način vezanja tenisica za trčanje i tenisica za biciklizam. Pokazalo se iznimno praktičnim i jednostavnim, pa su proizvođači skijaške opreme odlučili koristiti ovaj sustav kako bi kopčanje pancerica učinili lakšim i bržim...

Pročitaj više
Jahorina – nova ski hit destinacija

Više je razloga zbog čega se bosanskohercegovačko skijalište Jahorina, u svega par godina nametnulo kao hit ski destinacije naše regije. I dok su nekoć skijaši cjenovno jeftinije aranžmane isticali kao vodeći razlog odabira ovog najpoznatijeg skijališta u Bosni i Hercegovini, unazad svega par godina to definitivno više nije vodeći razlog zbog čega je Jahorina tako omiljena i tražena destinacija...

Pročitaj više
Skijaška abeceda za početnike

Skijaška abeceda za početnike. Bez obzira idete li na jednodnevno skijanje ili na tjedni odmor, popis sve opreme može biti zastrašujući. Ako ste novi u tome, morate razmisliti o hrpi drugih stvari. Sigurni smo da će vam naši savjeti dobro doći...

Pročitaj više
Skijaška odjeća adidas Terrex

Adidas, koji je inače poznat po urbanom stilu i sportskoj odjeći, proslavio se i u kategoriji trail trčanja, planinarenja i zimskih sportova s kolekcijom adidas Terrex. To dokazuje i nova kolekcija skijaške odjeće Adidas Terrex.

Pročitaj više
Skijaška sezona – donosimo 10 vježbi za pripremu

Skijaška sezona je pred vratima, a ljubitelji skijanja već nestrpljivo čekaju otvaranje skijaških staza. Dok čekate uzbudljivu zimu punu skijaških iskustava, važno je pripremiti svoje tijelo za nove skijaške izazove.

Pročitaj više
Donosimo deset omiljenih skijaških destinacija Hrvata

Donosimo deset omiljenih skijaških destinacija Hrvata! Svake zime, ljubitelji skijanja iz Hrvatske traže savršene destinacije, kako bi iskusili radost snježnih padina i uživali u spektakularnim stazama. Dakako, najpopularnije su destinacije u neposrednom susjedstvu i one nešto malo udaljenije, a opet lako dostupne automobilom....

Pročitaj više
Otvaranje skijaške sezone

Kad jesen prijeđe u zimu, a temperature padnu ispod nule, najzagriženiji skijaši već nestrpljivo čekaju prvi put stati na snijeg. No, kako vremenski uvjeti u našoj zemlji ne dopuštaju nužno rano skijanje, mnogi ljubitelji skijanja kreću preko granice.

Pročitaj više